Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Επιδοτήσεις για εξοικονόµηση νερού


Πρόγραµµα εξοικονόµησης νερού στα σπίτια – το οποίο θα κινείται στην ίδια λογική µε το πρόγραµµα εξοικονόµησης ενέργειας και θα «τρέξει» από τον επόµενο χρόνο – εξήγγειλε η υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρµπίλη.
Το πρόγραµµα είναι ακόµη υπό διαµόρφωση και όπως αναφέρθηκε χθες στη διάρκεια παρουσίασης των δράσεων στον τοµέα των υδάτων θα στηριχθεί και σε νέες τεχνολογίες για την αξιοποίηση του νερού από τη βροχή και από τα πλυντήρια αλλά και στην εξοικονόµηση νερού από άλλες οικιακές χρήσεις. Η υπουργός δεν ξεκαθάρισε τι είδους κίνητρα θα δοθούν, ανέφερε όµως ότι η διαµόρφωσή του θα στηριχθεί στην εµπειρία της Κύπρου και της Αυστραλίας.
Η Κύπρος αντιµετωπίζει σοβαρό πρόβληµα λειψυδρίας. Η εξοικονόµηση νερού πέρα από τις µονάδες αφαλάτωσης γίνεται και µέσω της συλλογής και επαναχρησιµοποίησης του νερού οικιακής χρήσης από τους νιπτήρες, τα ντους και τους νεροχύτες που καταλήγουν κυρίως στις τουαλέτες αντί πόσιµου νερού που χρησιµοποιείται στα καζανάκια. Επιπλέον στα καζανάκια συνιστάται η τοποθέτηση µπουκαλιών µε άµµο στο εσωτερικό τους για χρήση της λιγότερης δυνατής ποσότητας νερού.
«Η εγκατάσταση στα σπίτια συστήµατος επεξεργασίαςτού νερού από τα ντους και τους νιπτήρες επιδοτείται µε 3.000 ευρώ» επισηµαίνει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Τµήµατος Ανάπτυξης Υδάτων της Κύπρου κ. Σοφοκλής Αλετράρης. Επίσης εξηγεί «στην Κύπρο επιδοτείται µε 700 ευρω το άνοιγµα γεώτρησης προκειµένου το νερό να χρησιµοποιείται για το πότισµα των κήπων. Ο περιορισµός που µπαίνει είναι να χρησιµοποιούνται από τη γεώτρηση µόνο 250 κυβικά µέτρα νερό τον χρόνο. Αν γίνει σύνδεση της γεώτρησης µε την κατοικία, τότε υπάρχει επιπλέον επιδότηση 700 ευρώ».
Οπως ανέφερε η κ. Μπιρµπίλη, ήδη «είναι έτοιµη η κοινή υπουργική απόφαση για την επαναχρησιµοποίηση υγρών αποβλήτων όχι µόνο για αρδευτικούς σκοπούς αλλά και για αστική (εκτός από πόση) χρήση, για αναπλάσεις, δηµιουργία χώρων αναψυχής αλλά και τον εµπλουτισµό των υπόγειων υδροφόρων».
Σύµφωνα µε την υπουργό, µέχρι το 2014 θα έχουν ολοκληρωθεί τα απαιτούµενα έργα για τα δίκτυα αποχέτευσης και τους βιολογικούς καθαρισµούς της Ανατολικής Αττικής, ενώ σε 5 χρόνια θα έχουν κατασκευαστεί 400 εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυµάτων σε περιοχές µε ισοδύναµο πληθυσµό από 2.000 έως 15.000 κατοίκους.
www.diaxeiristis.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: