Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2011

Σημαντική εξέλιξη για την διατροφή μας Κατέρρευσαν οι ευρωπαϊκές διαπραγματεύσεις για τα ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ


Το ΕυρωΚοινοβούλιο άντεξε τις πιέσεις των Κυβερνήσεων
Σε κατάρρευση οδηγήθηκαν σήμερα ξημερώματα οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Συμβουλίου για τα κλωνοποιημένα. Συνέπεια της κατάρρευσης ήταν η απόρριψη της νομοθετικής πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα νέα είδη τροφίμων. Μετά από αυτή την εξέλιξη, παραμένει σε λειτουργία ο κανονισμός του 1997 για τα "Νέα τρόφιμα".

 
Στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν ο Ιταλός ευρωβουλευτής κ. Gianni Pittella και εισηγητής η Ολλανδή ευρωβουλευτής κα. Kartika Liotard
Σε δηλώσεις τους οι δύο ευρωβουλευτές τόνισαν ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζήτησε την απαγόρευση τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. "Κάναμε μια τεράστια προσπάθεια για συμβιβασμό, αλλά δεν ήμασταν διατεθειμένοι να προδώσουμε τους καταναλωτές σχετικά με το δικαίωμά τους να γνωρίζουν αν τα τρόφιμα προέρχονται από ζώα που έχουν εκτραφεί με χρήση κλώνων.  Για την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, που είναι συντριπτικά κατά της κλωνοποίησης για τα τρόφιμα, το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει ήταν να δεχτούν τη δέσμευση να επισημαίνονται όλα τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ή απογόνους τους. Το Συμβούλιο θα έπρεπε να εξασφαλίσει την υποστήριξή του στην ετικέτα του τύπου προϊόντων π.χ. νωπό βοδινό κρέας"
Να αναφερθεί ότι οι κλώνοι είναι εμπορικά βιώσιμοι σαν αναπαραγωγικές μονάδες, αφού για να αποκτήσει ένας γεωργός ένα κλωνοποιημένο ταύρο πρέπει να δαπανήσει περίπου 100.000 ευρώ. 
Με αφορμή την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων, ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κρίτων Αρσένης, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου δήλωσε:
«Είχαμε προειδοποιήσει και το Συμβούλιο και την Επιτροπή ότι δε θα διστάζαμε να καταρρίψουμε την πολυπόθητη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία νομοθεσία για τις διαδικασίες έγκρισης νέων ειδών τροφίμων, αν οι ευρωπαίοι πολίτες δεν προστατεύονται επαρκώς από τα τρόφιμα από κλωνοποιημένα ζώα. Το ελάχιστο που ήμασταν διατεθειμένοι να δεχθούμε, ήταν η πλήρης κατοχύρωση του δικαιώματος των ευρωπαίων πολιτών να ενημερώνονται μέσω σήμανσης αν τα τρόφιμα τους προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με εξαίρεση χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία, δε δέχθηκε την απαγόρευση διάθεσης τροφίμων από κλωνοποιημένα ζώα και τους απογόνους τους. Απέρριψε επίσης την εναλλακτική πρόταση του Κοινοβουλίου για σαφή σήμανση των τροφίμων αυτών. 
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε σειρά εναλλακτικών προτάσεων τις οποίες η πλειοψηφία των κρατών μελών και ο επίτροπος Ντάλι αρνήθηκαν. Η στάση αυτή είναι ακατανόητη καθώς δεν υπάρχει όφελος από τη χρήση κλωνοποιημένων για την παραγωγή τροφής για τους ευρωπαίους πολίτες και παραγωγούς.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο θα πρέπει πλέον να έλαβαν το μήνυμα ότι το Κοινοβούλιο δεν θα διστάζει να ασκεί τα δικαιώματα που του δίνει η συνθήκη της Λισαβόνας προκειμένου να προστατεύσει τα αυτονόητα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών καταρρίπτοντας νομοθετικές προτάσεις όποτε αυτό είναι αναγκαίο».


Πηγή : www.eurozoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: