Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

             24 Οκτωβρίου 2010     Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας

Παλαιότερα οι άνθρωποι έτρωγαν για να επιβιώσουν, σήμερα πρέπει να σταματήσουν να τρώνε αν θέλουν να ζήσουν!

Tο 1948 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει χαρακτηρίσει την παχυσαρκία σαν νόσο και έχει ορίσει την 24η Οκτωβρίου σαν

Παγκόσμια Ημέρα κατά της παχυσαρκίας.

Η προσπάθεια για την καταπολέμηση της δεν είναι μόνο προσωπική υπόθεση αλλά αποτελεί συνολική ευθύνη.

Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της χώρας μας αλλά και του πλανήτη. Τα παχύσαρκα παιδιά γύρω μας είναι οι μελλοντικοί ασθενείς των νοσοκομείων μας.

Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ HΠΕΙΡΟΥ επισημαίνει πως η παχυσαρκία αποτελεί όχι μόνο ένα σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας αλλά και ένα ιδιαίτερο πρόβλημα με οικονομικές διαστάσεις. Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Συνεργασίας Ιατρικής & Κοινωνίας, ο δείκτης παχυσαρκίας αυξάνεται σταθερά στους άντρες μέχρι 64 ετών και στις γυναίκες μέχρι 74 ετών. Μετά από αυτές τις ηλικίες ο δείκτης μειώνεται εξαιτίας της αυξημένης θνησιμότητας των παχύσαρκων ατόμων.
Πάνω από το 50% των αντρών είναι υπέρβαροι, σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, ενώ το ποσοστό των παχύσαρκων κυμαίνεται από 20%-33% με μεγαλύτερα ποσοστά στις ηλικίες πάνω από 45 ετών. Στις γυναίκες πάνω από το 1/3 είναι υπέρβαρες μετά τα 35 τους χρόνια ενώ το ποσοστό παχυσαρκίας διπλασιάζεται μετά τα 45 έτη και υπερβαίνει το 50% στην ηλικιακή ομάδα 55-64 χρονών


ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Οι έρευνες τα τελευταία χρόνια είναι ενδεικτικές και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς απέδειξαν ότι τα ελληνόπουλα είναι από τα πλέον παχύσαρκα παιδιά στην Ευρώπη.

Είναι πιο επιτακτική ανάγκη από ποτέ να συνειδητοποιήσουμε ότι, δεν μπορούμε να εμπιστευόμαστε την διατροφή των παιδιών μας στα ταχυφαγεία (fastfood) και στα κυλικεία των σχολείων τους.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή στην παιδική ηλικία συμβάλλει καθοριστικά στη σωματική και πνευματική εξέλιξη του παιδιού και αργότερα του ενήλικα.

Οι «καλές» και οι «κακές» διατροφικές συνήθειες και επιλογές των ενηλίκων διαμορφώνονται κατά την παιδική τους ηλικία.

Το τι τρώμε και πως το τρώμε δύσκολα μεταβάλλεται σε μεγάλη ηλικία. Έτσι στην ενήλικη ζωή έχουμε την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων όπως παχυσαρκία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η οστεοπόρωση και κάποιες μορφές καρκίνου.

Η οικογένεια, το σχολείο, το κράτος και όλοι όσοι εμπλέκονται στην παροχή τροφής στα παιδιά, έχουν την ευθύνη της εκπαίδευσης των παιδιών σε θέματα διατροφής.

Να προτιμούμε υγιεινές επιλογές και να αποφεύγουμε διακριτικά τους διατροφικούς «πειρασμούς».

Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι τα ελληνόπουλα:

• Παρουσιάζουν παχυσαρκία και το ποσοστό των υπέρβαρων παιδιών είναι ιδιαίτερα υψηλό.

• Μεγάλο ποσοστό των εφήβων κάνουν δίαιτα για να χάσουν βάρος.

• Μεγάλο ποσοστό των εφήβων παρακολουθούν πάνω από 4 ώρες τηλεόραση ημερησίως με ταυτόχρονη κατανάλωση τροφίμων με υψηλή περιεκτικότητα σε λίπη και ζάχαρη.

• Οι διατροφικές επιλογές των παιδιών και των εφήβων, όταν τρώνε εκτός σπιτιού σχετίζονται με αναψυκτικά, καφέ, γλυκά, τσιπς, χάμπουργκερ, χοτ – ντογκ, κ.λ.π.

• Συχνά τα παιδιά δεν λαμβάνουν πρωινό ή πίνουν μόνο γάλα.

• Σπάνια παίρνουν μαζί τους δεκατιανό από το σπίτι τους και κάνουν τις διατροφικές επιλογές τους από τα κυλικεία των σχολείων τους τα οποία σπάνια διαθέτουν έως καθόλου φρούτα, ανάλατους ξηρούς καρπούς, ψωμί και τυρί.

Οι γονείς θα πρέπει να μάθουν:

• Για τις διατροφικές ανάγκες του παιδιού

• Να συζητάνε με τα παιδιά για τις εναλλακτικές λύσεις όσον αφορά το φαγητό τους.

• Να μην αναγκάζουν το παιδί σε στερητικές δίαιτες για να χάσει βάρος.

• Να φροντίζουν την καθημερινή διατροφή της οικογένειας σύμφωνα με τις αρχές της διατροφικής πυραμίδας.

• Να μάθουν ότι η βάση της διατροφής των παιδιών πρέπει να είναι τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα φρούτα και τα γαλακτοκομικά.

• Το κρέας και τα γαλακτοκομικά υψηλών λιπαρών θα πρέπει να περιορίζονται σε μικρές ποσότητες.

• Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλά λιπαρά ή/ και ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιούνται αραιά.

Το κολατσιό στο σχολείο

• Πρέπει να είναι θρεπτικό, υγιεινό, να ετοιμάζεται εύκολα, και να διατηρείται αναλλοίωτο.

• Αποφεύγετε τα κάθε είδους γλυκά.

• Το παιδί μπορεί να πιει νερό, άσπρο γάλα (όχι σοκολατούχο) και φυσικούς χυμούς.

• Όχι στις υπεραλατισμένες τυποποιημένες λιχουδιές με τα πολλά πρόσθετα (τσιπς, γαριδάκια).

• Ναι στους ξηρούς καρπούς και στα φρούτα εποχής.

Τα κυλικεία πρέπει να αντιμετωπίζονται από τους αρμόδιους, όχι σαν μονάδες εσόδων αλλά σαν μέσο εκπαίδευσης των μαθητών στην υγιεινή διατροφή.

Η λύση είναι το σπιτικό φαγητό και η μεσογειακή διατροφή.





Δεν υπάρχουν σχόλια: