Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

Ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη εξήχθησαν στη Δανία

Ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη από τη Γερμανία εξήχθησαν στη Δανία για την εκτροφή πουλερικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Επιβεβαιώσαμε την εξαγωγή μολυσμένης τροφής από τη Γερμανία που προοριζόταν για κότες παραγωγής αυγών στη Δανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος για θέματα Υγείας και Κατανάλωσης, Φρέντερικ Βενσάν.
Η επιβεβαίωση ότι μολυσμένη ζωοτροφή από τη Γερμανία εξήχθη σε άλλη χώρα της ΕΕ αποτελεί την τελευταία εξέλιξη ενός σκανδάλου που αποκαλύφθηκε πριν από μία εβδομάδα και εξαπλώνεται συνεχώς.
Όπως ανακοίνωσε, επίσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Γερμανία θα πρέπει να σκοτώσει όλα τα ζώα που εκτρέφονται σε φάρμες οι οποίες μολύνθηκαν από διοξίνη και να επιβάλλει πολύ αυστηρούς ελέγχους στις εταιρείες οι οποίες παράγουν έλαια για ζωοτροφές.
Σύμφωνα με τον Φρεντερίκ Βενσάν, εκπρόσωπο του Επιτρόπου Υγείας, Τζον Ντάλι, οι γερμανικές αρχές έχουν ήδη θέσει σε εφαρμογή το πρώτο μέτρο, εξοντώνοντας πολλές χιλιάδες κοτόπουλα. Διοξίνες έχουν ωστόσο εντοπιστεί επίσης σε αγροκτήματα όπου εκτρέφονται χοίροι και βοοειδή.
Η Επιτροπή ζητά επίσης να ελέγχονται αυστηρότερα οι εταιρείες που παρασκευάζουν βρώσιμα λίπη για ζωοτροφές καθώς, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι ίδιες μονάδες παράγουν επίσης βιομηχανικά λάδια. «Τα μέτρα θα υιοθετηθούν από τις βιομηχανίες σε εθελοντική βάση, διαφορετικά η Επιτροπή μπορεί να προχωρήσει σε λήψη μέτρων», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.
Ταυτόχρονα πάντως, οι Βρυξέλλες χαρακτήρισαν «δυσανάλογη» την απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων, δεδομένης της κατάστασης. Μέχρι σήμερα μόνο μία χώρα, η Νότια Κορέα, έχει διακόψει τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από τη Γερμανία.
Η Ρωσία και η Σλοβακία εντείνουν μεν τους ελέγχους (η δεύτερη απαγόρευσε και την πώληση αυγών), χωρίς ωστόσο να έχουν προχωρήσει έως τώρα σε απαγόρευση εισαγωγής γερμανικών προϊόντων.
Ο Βενσάν ανακοίνωσε επίσης ότι εκτός της Δανίας, ζωοτροφές μολυσμένες με διοξίνη έχουν εξαχθεί από τη Γερμανία και στη Γαλλία, ενώ διευκρίνισε ότι οι ζωοτροφές αυτές δόθηκαν σε κλώσες, σε ζώα δηλαδή που δεν προωθούνται στην αγορά για κατανάλωση και επιπλέον το επίπεδο διοξίνης που περιείχαν φαίνεται
ότι είναι μικρότερο από το επιτρεπτό όριο.
Η υπουργός Γεωργίας της Γερμανίας, Ίλσε Άιγκνερ, διαβεβαίωσε από την πλευρά της ότι τα αγροτικά προϊόντα της χώρας που έχουν μολυνθεί με διοξίνη «σε καμία στιγμή, και φυσικά ούτε και τώρα, δεν ήταν επικίνδυνα» για την υγεία των καταναλωτών. Σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου, της βιομηχανίας ζωοτροφών και των καταναλωτών, στο Βερολίνο, η υπουργός τόνισε επίσης ότι η υπόθεση αυτή «θα έχει επιπτώσεις», ακόμη και δικαστικές, αφού οι υπεύθυνοι για τη μόλυνση, που δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί, «ενήργησαν κατά τρόπο εντελώς ανεύθυνο και χωρίς κανέναν ενδοιασμό».
Παραδέχτηκε επίσης ότι η «ζημιά» από το διατροφικό σκάνδαλο είναι τεράστια και μάλιστα όχι μόνο σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και «στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών». Σύμφωνα με μια δημοσκόπηση που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα, ένας στους πέντε Γερμανούς αποφεύγει πλέον τα αβγά.
Η γερμανική κυβέρνηση χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη» την απόφαση της Σλοβακίας να διακόψει προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία εξαιτίας του σκανδάλου της μόλυνσης με διοξίνη.
«Είναι αδικαιολόγητο και απολύτως απαράδεκτο, κάναμε ήδη γνωστή τη θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση», δηλώνει ο γερμανός υπουργός Διατροφής, Γεωργίας και Προστασίας των Καταναλωτών σε ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα.
«Δηλώνουμε σαφώς ότι οι γερμανικές εξαγωγές δεν αντιπροσωπεύουν κανέναν κίνδυνο για την υγεία», είπε προσθέτοντας ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με τη Νότια Κορέα για να πείσει τη Σεούλ «για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έλαβε η Γερμανία» για την προστασία των καταναλωτών.
Η Σλοβακία, χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διέκοψε το Σάββατο προσωρινά την πώληση αυγών και κρέατος πουλερικών που εισάγονται από τη Γερμανία. Η απαγόρευση αυτή δεν αφορά τις εισαγωγές των γερμανικών προϊόντων, αλλά στην εμπορική τους διάθεση.
Από την πλευρά της, η Νότια Κορέα διέκοψε το Σάββατο τις εισαγωγές γερμανικού χοιρινού κρέατος, σε ένα μέτρο που κρίθηκε δυσανάλογο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η Νότια Κορέα είναι αντιμέτωπη με μία επιδημία αφθώδους πυρετού, η οποία την υποχρεώνει σε μαζική σφαγή ζώων,  χοίρων και βοοειδών, προκαλώντας ζημία ύψους 890 εκατομμυρίων δολαρίων για τον τομέα αυτόν της οικονομίας.
Η Ρωσία ανακοίνωσε επίσης ότι ενέτεινε τους ελέγχους επί του εισαγομένου κρέατος από τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όμως, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεν υπάρχει λόγος απαγόρευσης των εξαγωγών γερμανικού κρέατος, διότι τα αγροκτήματα που παρουσίαζαν κινδύνους διέκοψαν προσωρινά τη λειτουργία τους, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων.
Περί τις 3.000 μονάδες εκτροφής της Γερμανίας που υποχρεώθηκαν να διακόψουν τις παραδόσεις κρέατος για προληπτικούς λόγους, επανέλαβαν χθες τη λειτουργία τους. Περί τις 1.700 μονάδες παραμένουν κλειστές.
Η πηγή της μόλυνσης εντοπίσθηκε στην εταιρεία Harles und Jentzsch,  διάθεσης ελαίων που προορίζονται για ζωοτροφές στο κρατίδιο Σλέσβιχ Χόλστάιν. Οι διοξίνες είναι υψηλής τοξικότητας ουσίες που παράγονται στο πλαίσιο της βιομηχανικής δραστηριότητας και ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις. 
Την ίδια ώρα, ελέγχους σε σούπερ μάρκετ και κεντρικές αποθήκες σε όλη την Ελλάδα πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχουν εισαχθεί στη χώρα μας μολυσμένα με διοξίνες προϊόντα, προερχόμενα από τη Γερμανία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων ελέγχων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, δεν έχουν γίνει εισαγωγές μολυσμένων με διοξίνες προϊόντων.

http://news.pathfinder.gr/health/679245.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: