Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Εκφυλίζεται ο θεσμός των καλοκαιρινών εκπτώσεων!

 Εντατικότερους ελέγχους ζητά από τα αρμόδια όργανα ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων

Σύγχυση επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην αγορά των Ιωαννίνων, καθώς, δύο σχεδόν εβδομάδες πριν από την επίσημη έναρξη των καθιερωμένων θερινών εκπτώσεων (στις 15 Ιουλίου), όλα σχεδόν τα καταστήματα προχωρούν σε προσφορές στα είδη τους, αντίστοιχες με αυτές των ίδιων των εκπτώσεων, γεγονός που αντιβαίνει στο ισχύον νομοθετικό πλαίσιο.Η έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και η ιδιαίτερα χαμηλή κίνηση στα καταστήματά τους, αναγκάζουν πολλούς εμπόρους να μετατρέπουν τα δεκαήμερα προσφορών σε εικοσαήμερα εκπτώσεων και άλλους να προσφέρουν καλύτερες τιμές σε όλα ανεξαιρέτως τα είδη τους (ρούχα, υποδήματα, αξεσουάρ, είδη διακόσμησης, καλλυντικά κ.α.) και όχι μόνο στο 50 % αυτών, όπως προβλέπει ο νόμος.Μ’ αυτό τον τρόπο ουσιαστικά εκφυλίζεται η έννοια των εκπτώσεων, όπως τόνισε, μιλώντας χθες για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων κ. Γιώργος Νταλαμάγκας, αφού αυτές άτυπα τουλάχιστον έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες. Παράλληλα, η αδυναμία των αρμόδιων μηχανισμών της πολιτείας να ελέγξουν το πλήθος αυτό των προσφορών, για να επιβεβαιώσουν ότι είναι πραγματικές, δημιουργεί παγίδες μερικές φορές για τους ίδιους τους καταναλωτές.

ΝΟΜΙΜΕΣ ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ
Βάσει σχετικού νόμου που ψηφίστηκε πέρυσι τέτοια εποχή, όλα τα εμπορικά καταστήματα έχουν δικαίωμα να κάνουν προσφορές στα είδη τους, μέχρι και την παραμονή των επίσημων εκπτώσεων. Βέβαια, ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει πως οι προσφορές θα πρέπει να γίνονται στο 50% των ειδών ενός καταστήματος και το υπόλοιπο εμπόρευμα θα πρέπει να βγαίνει σε προσφορά με την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων.

…ΟΜΩΣ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝΤΑΙ!

Παρόλα αυτά, ο συγκεκριμένος νόμος καταστρατηγείται στις μέρες μας, σύμφωνα με τον κ. Νταλαμάγκα, με την έννοια ότι, ενώ οι καταστηματάρχες δηλώνουν στην Εποπτεία Εμπορίου ότι θα κάνουν προσφορές στα μισά είδη τους, όταν μπαίνει ο πελάτης στο μαγαζί του δίνουν με έκπτωση οτιδήποτε αγοράσει, για να μην τον χάσουν.

ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ
ΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

Ιδιαίτερα προσεκτικοί πάντως θα πρέπει να είναι αυτές τις ημέρες οι Γιαννιώτες καταναλωτές, σημείωσε ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου, κυρίως σε ό,τι αφορά καταστήματα που κάνουν ...εκπτώσεις όλο σχεδόν το χρόνο (10 με 11 μήνες). «Δεν μπορεί ένα μαγαζί να βγάζει το εμπόρευμά του σε τιμές κάτω του κόστους για τόσο μεγάλο διάστημα», τόνισε ο κ. Νταλαμάγκας, προσθέτοντας πως αυτό είναι ένα φαινόμενο που χρήζει διερεύνησης.

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ ΤΙΜΕΣ…

Άποψη του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων είναι, όπως είπε ο Πρόεδρός του, να υπάρχει μία ενιαία χαμηλή τιμή σε όλα τα εμπορεύματα και να γίνονται εκπτώσεις σε συγκεκριμένες περιόδους, χωρίς να υπάρχουν άλλου είδους προσφορές που δημιουργούν σύγχυση στην αγορά. «Οι εκπτώσεις θα πρέπει να έχουν την έννοια του ξεστοκαρίσματος εκείνων των ειδών που δεν πουλήθηκαν σε κάθε σαιζόν», σημείωσε ο κ. Νταλαμάγκας, συμπληρώνοντας ότι σήμερα, όπως έχουν τα πράγματα, εκείνα που τελικά ευνοούνται είναι τα μεγάλα καταστήματα, τα οποία διαθέτουν τμήματα «μάρκετινγκ» και μπορούν να δουλέψουν με το ακολουθούμενο σύστημα.Την θεσμοθέτηση της συγκεκριμένης πρακτικής με τις πιο χαμηλές τιμές στα είδη και τις συγκεκριμένες ημερομηνίες εκπτώσεων έχει ζητήσει ήδη από την υπουργό Οικονομίας Λούκα Κατσέλη και ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων.

ΠΙΟ ΕΝΤΑΤΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ

Πιο εντατικούς ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς όπως είναι η Διεύθυνση Εμπορίου ζητά ο Εμπορικός Σύλλογος Ιωαννίνων. «Καταλαβαίνουμε ότι αυτό είναι δύσκολο όταν υπάρχουν τόσο πολλές προσφορές, πρέπει όμως οι αρμόδιοι να επιμείνουν για να μην πέφτουν οι καταναλωτές θύματα παραπλανητικών προσφορών», επισήμανε ο κ. Νταλαμάγκας.

Ο ΕΜΠ. ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
Για χάος που επικρατεί στην αγορά του Αγρινίου με τις πινακίδες των προσφορών, των ποσοστών έκπτωσης και τις προωθητικές ενέργειες των καταστημάτων, κάνει λόγο σε χθεσινή ανακοίνωσή του και ο εκεί Εμπορικός Σύλλογος. Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιό του τονίζει ότι η αρμόδια υπηρεσία αδυνατεί να κάνει ακόμη και έναν στοιχειώδη έλεγχο στα μαγαζιά, γεγονός που σημαίνει ότι εύκολα ο καταναλωτής μπορεί να παρασυρθεί και να υπάρξει θύμα τυχοδιωκτισμού και καλεί τους καταναλωτές να περιμένουν την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων
http://epirusgate.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια: