Πέμπτη, 4 Νοεμβρίου 2010

Έτσι θα «σταυρώσουμε» τους υποψηφίους στα ψηφοδέλτια…

| PostAuthorIcon Συντάκτης: ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ | Εκτύπωση | E-mail

• Αρκετά… περίπλοκο είναι το σύστημα σταυροδοσίας στις εκλογές της Κυριακής. Μέχρι τέσσερις σταυρούς θα μπορεί να βάλει ο κάθε ψηφοφόρος στην Περιφέρεια Ηπείρου και μέχρι τρεις στο Δήμο Ιωαννιτών, όπως και σε κάποιους άλλους Δήμους.

Αναλυτικότερα: Στην Περιφέρεια κάθε ψηφοφόρος μπορεί να ψηφίσει μόνο συμβούλους, της περιφερειακής ενότητας που είναι εγγεγραμμένος. Για τους Αντιπεριφερειάρχες δεν χρειάζεται σταυρός προτίμησης.
Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στη σημερινή Νομαρχία Ιωαννίνων θα ψηφίσουν για 24 περιφερειακούς συμβούλους και θα μπορούν να βάλουν έως τέσσερις σταυρούς. Όσοι είναι στη Νομαρχία Άρτας θα μπορούν να βάλουν μέχρι τρεις σταυρούς (εκλέγονται 11 σύμβουλοι), το ίδιο στη Πρέβεζα (εκλέγονται 9 περιφερειακοί σύμβουλοι), ενώ στη Θεσπρωτία μπορούν να βάλουν μέχρι δυο υποψηφίους (εκλέγονται 7 περιφερειακοί σύμβουλοι). Το νέο Περιφερειακό Συμβούλιο θα έχει 51 μέλη.

ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Σε ότι αφορά τους Δήμους διατηρούνται ως περιφέρειες για την εκλογή των δημοτικών συμβούλων οι νυν Δήμοι και Κοινότητες.
Στις εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν από έναν μέχρι και τρεις δημοτικούς συμβούλους, ο εκλογέας μπορεί να βάλει έναν σταυρό σε υποψήφιο της περιφέρειάς του και έναν υπέρ υποψηφίου άλλης περιφέρειας.
Αντίθετα σε εκλογικές περιφέρειες που εκλέγουν περισσότερους των τριών συμβούλων, οι σταυροί προτίμησης μπορεί να είναι μέχρι και τρεις και ένας για άλλη εκλογική ενότητα.
Για παράδειγμα, στο σημερινό Δήμο Ιωαννιτών, οι ψηφοφόροι μπορούν να βάλουν σταυρό μέχρι και σε τρεις υποψηφίους κι σ’ έναν σε άλλη ενότητα.
Ενώ αντίθετα οι εκλογείς από το σημερινό Δήμο Ανατολής έχουν δικαίωμα να βάλουν σταυρό σε έναν υποψήφιο στην δική τους εκλογική περιφέρεια, αφού εκλέγονται τρεις δημοτικοί σύμβουλοι και σ’ έναν από άλλη.
Όσα δημοτικά διαμερίσματα των Δήμων που συνενώνονται έχουν πληθυσμό άνω των 2.000 κατοίκων ονομάζονται «δημοτικές κοινότητες»  και όλα τα υπόλοιπα απλά δημοτικές κοινότητες. Για τους υποψηφίους δημοτικής κοινότητας Ιωαννίνων για παράδειγμα μπορεί να βάλει κάποιος μέχρι δυο σταυρούς, ενώ για τις τοπικές κοινότητες έναν.
Τα ψηφοδέλτια όλων των Δήμων αναφέρουν (πριν από τα ονόματα) τον αριθμό των «σταυρών» που μπορούν να βάλουν οι εκλογείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: