Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

'Ελεγχοι για ραδιενέργεια στα ιαπωνικά τρόφιμα.Τη διενέργεια ελέγχων για τα επίπεδα ραδιενέργειας σε όλα τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές που εισάγονται στη χώρα μας από την Ιαπωνία, ζητά το υπουργείο Οικονομικών (γενική διεύθυνση τελωνείων), με εγκύκλιο που κοινοποιήθηκε την Πέμπτη στις αρμόδιες υπηρεσίες και στους φορείς της αγοράς, προκειμένου να προληφθεί το ενδεχόμενο εισαγωγής προϊόντων μολυσμένων από ραδιενέργεια στην τροφική αλυσίδα.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, «για κάθε εισαγωγή ζωοτροφώνκαι τροφίμων φυτικής και ζωϊκής προέλευσης ή καταγωγής Ιαπωνίας θα διενεργείται έλεγχος επιπέδων ραδιενέργειας με μέριμνα των κατά τόπους χημικών υπηρεσιών».
«Άδεια παράδοσης των ελεγχόμενων προϊόντων», προστίθεται στην εγκύκλιο, «θα χορηγείται μόνο όταν προσκομίζεται σχετική έγκριση από τους κατά τόπους χημικές υπηρεσίες».
Ήδη από την Τετάρτη (16/3) ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε συνεργασία με τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες διενεργεί προληπτικούς ελέγχους στα σύνορα σε κάθε προϊόν με προέλευση Ιαπωνίας. Τα προϊόντα εξετάζονται για τα επίπεδα ραδιενέργειας στο Εργαστήριο Ραδιενέργειας - Περιβάλλοντος του «ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος» και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέα, έως τώρα «οι διενεργούμενοι έλεγχοι δεν εντόπισαν εισαγωγές σχετικών προϊόντων».

Πηγή : http://news.pathfinder.gr/health/694932.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: