Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Απαλλάχθηκε αγρότης από τα δύο τρίτα του χρέους του.


Σε 34.000 ευρώ από 96.000  μειώθηκε η οφειλή αγρότη σε τράπεζα καθώς το Πρωτοδικείο Βόλου, το δικαίωσε καταφέρνοντας να το απαλλάξει από τα δύο τρίτα του χρέους που αξίωνε η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδας


Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Βόλου απέκρουσε ως εσφαλμένο και μη νόμιμο τον τρόπο με τον οποίο η τράπεζα εφάρμοζε τη ρύθμιση 3259/2004 για τα πανωτόκια, φουσκώνοντας επί της ουσίας τα χρέη.
Με την απόφαση 104/2011 που κοινοποίησε το δικαστήριο, δικαίωσε αγρότη του Δήμου Φερών της Μαγνησίας, τον οποίο εκπροσωπούσε ο Λαρισαίος δικηγόρος και πρόεδρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών Θεσσαλίας Βασίλης Κόκκαλης, καθορίζοντας τη συνολική οφειλή του προς την τράπεζα στο ποσό των 34.171 ευρώ και όχι στο ποσό των 96.231 ευρώ που αξίωνε η ATEbank, από διαδοχικά δάνεια που έλαβε από το 1990.
Σύμφωνα με τον κ. Κόκκαλη, "το δικαστήριο, αν και απέρριψε το αίτημα περί αναγνώρισης μηδενικής οφειλής του ενάγοντος αγρότη, έκρινε άκυρη τη σύμβαση με την οποία έγινε η ρύθμιση της συνολικής οφειλής του αγρότη πέραν του ποσού των 34.171 ευρώ και ταυτόχρονα έκρινε ως αχρεωστήτως καταβληθέν το ποσό που καταβλήθηκε στην τράπεζα από το δανειολήπτη λόγω μη νομίμου ανατοκισμού".
Έτσι η περίπτωση αυτή ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση όλων των αγροτών που θα προσβάλουν τη δανειακή σύμβαση και κατ' επέκταση τη ρύθμιση που έκαναν με την Αγροτική Τράπεζα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: