Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2011

Ανάληψη πρωτοβουλιών για την Προστασία του Καταναλωτή



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΩΝ
«Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ»
    Αναγνωρισμένη Ομοσπονδία Καταναλωτών με απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών 771 / 31-10-2008  &  εγγεγραμμένη στο Συγκεντρωτικό Μητρώο Ενώσεων Καταναλωτών του ΥΠ.ΑΝ με α/α 77 / 31-10-2008 σύμφωνα με το Ν. 2251 / 94.
Βαλτετσίου 43-45, Αθήνα
e mail : pomek-paremvasi@yahoogroups.com
                                                                         
Προς                                                                                                                                                                         
                                                                         Κοινοποίηση:  ΜΜΕ 
Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης                                                          
                                                                                                                                               
Υπουργό Εργασίας                                      
και Κοινωνικής Ασφάλισης                  

 Βουλευτές Ελληνικού Κοινοβουλίου

ΨΗΦΙΣΜΑ
                                                                                          Αθήνα 18/11/2011

Θέμα:  Ανάληψη πρωτοβουλιών  για την Προστασία του Καταναλωτή

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε της Κυβέρνησης
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμοι κ.κ. Βουλευτές

Με την ευκαιρία του ορισμού της νέας κυβέρνησης, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ”  θα ήθελε να θέσει  στην προσοχή σας στα παρακάτω θέματα τα οποία έχουν κεφαλαιώδη σημασία για την προστασία των καταναλωτών.
1. Η μείωση του εισοδήματος των πολιτών από τη μια και απώλεια της εργασίας τους από την άλλη, έχουν μειώσει τραγικά την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών και μάλιστα των οικονομικά ασθενέστερων. Έχει οδηγήσει πολλούς Έλληνες πολίτες να επιβιώνουν κάτω από τα όρια της φτώχειας.
Είναι σημαντικό στην περίοδο που δοκιμάζεται ο Έλληνας πολίτης  να αναλάβετε πρωτοβουλίες για την πάταξη της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας.

2. Με την κατακόρυφη μείωση των εισοδημάτων κάθε οικογενειακός προϋπολογισμός  έχει ανατραπεί. Ένας μεγάλος αριθμός συμπολιτών μας αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων τους με  κίνδυνο να χάσει το σπίτι του. Είναι επιτακτική  ανάγκη και υποχρέωση της πολιτείας να πάρει απόφαση και να  ανασταλούν οι πλειστηριασμοί ακινήτων από τον Ιανουάριο του 2012 και για τρία έτη.
Ακόμη, έχει συμπληρωθεί ήδη ένα έτος από την έναρξη της ισχύος του Ν. 3869/2010 για τη «Ρύθμιση οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων» και τα διαδικαστικά προβλήματα που εντοπίζονται στα Ειρηνοδικεία είναι τεράστια. Δεδομένου ότι οι καταθέσεις αιτήσεων αυξάνονται ραγδαία, είναι προφανές ότι η συμφόρηση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν τα Ειρηνοδικεία θα είναι τεράστια. Για να μην ακυρωθεί στην πράξη ο νόμος που έχει δώσει ελπίδα  σε χιλιάδες ανθρώπους πρέπει επειγόντως να λειφθούν  μέτρα.

3. Τον Ιούλιο του 2011 τέθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε δημόσια διαβούλευση ένα πολύ κρίσιμο νομοσχέδιο για την θεσμική θωράκιση των καταναλωτών. Το σχέδιο νόμου «για την εδραίωση της διαφάνειας στη λειτουργίας της ασφαλιστικής αγοράς, την ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών και την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών “ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ” θεωρεί ότι το νομοσχέδιο στο σκέλος που αναφέρεται στη διαφάνεια της ασφαλιστικής αγοράς και την προστασία των οφειλετών από τις αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις είναι σημαντικό να κατατεθεί και να ψηφιστεί άμεσα . Το σκέλος που αφορά στις Ενώσεις Καταναλωτών και επειδή έχουμε σοβαρές ενστάσεις θα πρέπει να αποδεσμευτεί από το νομοσχέδιο και να επανέλθει για διαβούλευση με το καταναλωτικό κίνημα.
Κύριοι
Η σημερινή οικονομική συγκυρία και τα μέτρα που έχει λάβει η πολιτεία οδηγεί ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας σε τραγικά αδιέξοδα .
Η θέσπιση αναγκαίων και απαραίτητων εργαλείων για την άσκηση κοινωνικά δίκαιης πολιτικής αφού δεν προσκρούει σε κανένα οικονομικό κόστος είναι καθήκον και υποχρέωση της Πολιτείας, της Βουλής και της Κυβέρνησης.

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία.

         Η Πρόεδρος                         Ο Γεν. Γραμματέας
Κατερίνα Γεροστεργίου       Ανδρομάχη Δεληκωστοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια: