Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου 2012

Ο Τουρισμός μας αργοσβήνει, κάτι άμεσα πρέπει να γίνει!..


Ο Τουρισμός μας αργοσβήνει, κάτι άμεσα πρέπει να γίνει!..
Της ΕΥΗΣ ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ

● «Σήμα κινδύνου» εκπέμπουν εδώ και αρκετό καιρό οι επαγγελματίες τουρισμού της Ηπείρου, χωρίς ωστόσο ν’ ανταποκρίνεται σ’ αυτό η κεντρική εξουσία. Το μέγεθος του προβλήματος φάνηκε ιδιαίτερα τις αργίες των Χριστουγέννων, με πολλούς ιδιοκτήτες καταλυμάτων να… αναπολούν τις παλιές καλές μέρες, τότε που τα ορεινά χωριά μας έσφυζαν από Έλληνες και ξένους τουρίστες. Όμως, φαίνεται ότι πέρασε ανεπιστρεπτί η περίοδος των «παχέων αγελάδων»! Τώρα, όχι απλά μειώθηκαν οι αφίξεις και δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, αλλά πολλοί ξενώνες οδηγούνται σε οριστικό λουκέτο!

«Θα μείνουμε με τον τίτλο του καλύτερου χειμερινού προορισμού», μας έλεγε πριν λίγες μέρες ξενοδόχος ακριτικής κωμόπολης. Και δεν έχει καθόλου άδικο, αφού όσο περνάει ο καιρός, όλο και πιο αραιά χτυπά το τηλέφωνο για κάποια κράτηση. Και ίσως, είναι η πρώτη φορά που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι δεν φταίνε οι επαγγελματίες. Οι τιμές των καταλυμάτων έχουν μειωθεί αισθητά, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, υπάρχουν δελεαστικά πακέτα και οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι υψηλού επιπέδου.

Το Κράτος όμως, σ’ αυτή τη δύσκολη οικονομικά περίοδο, δεν στέκεται αρωγός στον τουριστικό κλάδο. Τα λειτουργικά έξοδα είναι τόσα πολλά, που οι περισσότεροι είναι αδύνατον να τα καλύψουν. Όπως βεβαίως και τα δάνεια που τρέχουν! Το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως στους ορεινούς χειμερινούς προορισμούς της Ηπείρου. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή, αναγκάζουν τα καταλύματα να καταναλώνουν πετρέλαιο πολλούς μήνες το χρόνο, με την τιμή του να βρίσκεται στα ύψη, αφού το προμηθεύονται με τιμές πετρελαίου κίνησης, που είναι σχεδόν διπλάσιες! Πώς θα το πληρώσουν, όταν η κίνηση έχει πέσει κατακόρυφα; Γι’ αυτό και οι περισσότεροι οδηγούνται με γοργά βήματα προς το λουκέτο. Επιτέλους, σε ποιον πλανήτη ζουν οι κυβερνώντες και δεν πιάνουν το σφυγμό της κοινωνίας και των επαγγελματιών που αργοσβήνουν;

***

Οι Ηπειρώτες επαγγελματίες, δημοφιλών προορισμών, όπως είναι το Ζαγόρι, το Μέτσοβο, η Κόνιτσα και τα Τζουμέρκα, έχουν κάνει επανειλημμένα διαβήματα προς την κεντρική εξουσία, θέτοντας στο τραπέζι τα σοβαρά προβλήματα βιωσιμότητας των καταλυμάτων τους. Φαίνεται όμως ότι «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», αφού σε τέτοιες περιπτώσεις οι αποφάσεις θα έπρεπε να είναι καίριες και άμεσες. Η κρίσιμη εποχή που περνάμε, δεν χωράει άλλες αναβολές και δηλώσεις τύπου: «θα δούμε από του χρόνου»! Γιατί από του χρόνου, τα μισά, ίσως και τα περισσότερα καταλύματα, δεν θα υπάρχουν.

Ένα τέτοιο γεγονός φυσικά θα είναι προς ζημία ολόκληρης της Ηπείρου, όχι μόνο των επαγγελματιών του κλάδου. Ο τουρισμός, η «βαριά βιομηχανία» της περιοχής μας, όπως συνηθιζόταν να λέγεται μέχρι πρότινος, κινδυνεύει να καταστεί ο «μεγάλος ασθενής» της τοπικής οικονομίας μας, αν δεν υπάρξουν σημάδια ανάκαμψης με ουσιαστική, έμπρακτη βοήθεια από το Κράτος.

Κι επειδή η Κυβέρνηση περί άλλων τυρβάζει, η Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια των δυνατοτήτων της, ας αναλάβει πρωτοβουλίες, ασκώντας πιέσεις προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι επαγγελματίες του τουρισμού δεν αντέχουν άλλο…

• ekoutsol@proinoslogos.


Δεν υπάρχουν σχόλια: