Δευτέρα, 18 Ιουνίου 2012

Διέγραψαν από δανειολήπτη ανθυποσμηναγό χρέος 265.000 ευρώ

«Ανάσα ζωής» έδωσε σε έναν ανθυποσμηναγό του μηχανικού της αεροπορίας, η υπ’ αριθμόν 88 απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας, η οποία «κούρεψε» τα χρέη του κατά 86%. Ποσοστό-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.


Ο Ι. Ρ., πατέρας δύο παιδιών, όφειλε σε τέσσερις τράπεζες το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 310.000 ευρώ, το οποίο προέρχονταν από ένα στεγαστικό και ένα καταναλωτικό δάνειο και από πιστωτικές κάρτες.

Το τελευταίο διάστημα ο 40χρονος οικογενειάρχης ένιωθε τον οικονομικό κλοιό να στενεύει γύρω του καθώς από τη μια υπέστη μεγάλη μείωση στις αποδοχές του (της τάξεως του 35%) και από την άλλη έπρεπε να δαπανήσει αρκετά χρήματα για τη φροντίδα του ενός από τα δύο παιδιά του, το οποίο αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια.

Τόσο αυτός όσο και η σύζυγος του, η οποία εργάζεται στο Δήμο Λάρισας, είχαν οδηγηθεί σε οικονομικό αδιέξοδο και έβλεπαν σιγά-σιγά τις επιλογές να λιγοστεύουν.

«Τελευταίο τους χαρτί» -και σωτήριο όπως αποδείχθηκε- ήταν η επίσκεψη τους στα γραφεία της οργάνωσης «Κίνηση Πολιτών Δανειοληπτών» από την οποία ζήτησαν συμπαράσταση και βοήθεια.
Η επέμβαση της οργάνωσης ήταν καταλυτική. Ο δικηγόρος και πρόεδρος της κίνησης δανειοληπτών, κ. Γιώργος Μπαρτζώκης, αποφάσισε να τους εκπροσωπήσει νομικά και να διεκδικήσει μια ευνοϊκή δικαστική απόφαση, η οποία θα τους «ανακούφιζε» οικονομικά.

Στο δικαστήριο ο 40χρονος επικαλέστηκε το σοβαρό ιατρικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το παιδί του και τη μεγάλη μείωση των εισοδημάτων που υπέστη τόσο αυτός όσο και η σύζυγός του. Επιπλέον, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του δικαστηρίου έπαιξε το γεγονός ότι ο αξιωματικός δεν είχε κάποιο περιουσιακό στοιχείο στο όνομα του παρά μόνο ένα αυτοκίνητο.

Διέγραψαν 265.000 ευρώ

Ανέλπιστη ήταν η απόφαση του Ειρηνοδικείου Λάρισας, το οποίο αφού μελέτησε την υπόθεση αποφάσισε να «ελαφρύνει» την οικογένεια κατά 265.000 ευρώ!

Συγκεκριμένα , σύμφωνα με τον Ν. 3869/2010 διεγράφη το 86% της οφειλής διότι αποδείχθηκε ότι ο 40χρονος πράγματι αδυνατούσε να πληρώσει.

Το Ειρηνοδικείο δέχτηκε την αίτησή του και του επέβαλε την καταβολή μηνιαίας δόσης 900 ευρώ για τέσσερα έτη, δηλαδή καταβολή 43.000 ευρώ (στο σύνολο) χωρίς επιτόκιο.

«Ήταν δίκαιη η απόφαση»

Η zougla.gr επικοινώνησε με τον δικηγόρο της οικογένειας, κ. Γιώργο Μπαρτζώκη, ο οποίος δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για την απόφαση του Ειρηνοδικείου σημειώνοντας ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη, σε ένταση, διαγραφή χρέους που έχει βγει από τα ελληνικά δικαστήρια.

«Οι αποφάσεις των Ειρηνοδικείων της επαρχίας είναι πολύ ποιο ευνοϊκές από αυτές που βγαίνουν στην Αθήνα και της Θεσσαλονίκη. Αυτό συμβαίνει γιατί στην επαρχία γίνεται μεγαλύτερη προσπάθεια ενημέρωσης των δανειοληπτών από τους τοπικούς συλλόγους και τις καταναλωτικές οργανώσεις. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με μεγαλύτερη ένταση για να δώσουμε το δικαίωμα στον Έλληνα δανειολήπτη να χαμογελάσει ξανά» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: