Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Γεμάτες τοξικά οι φανέλες του EURO 2012


Αρχίζει σε λίγο το ποδοσφαιρικό EURO 2012 και οι καλύτεροι παίκτες θα εμφανιστούν με φανέλες γεμάτες τοξικές και επικίνδυνες ουσίες. Αυτό δείχνει η έρευνα που έγινε από ενώσεις καταναλωτών μελών του Ευρωπαικού Γραφείου Καταναλωτών (BEUC). Ενώσεις από τις Ιταλία, Πορτογαλία, Ισπανία και Βέλγιο βρήκαν τα βλαβερά υλικά στις φανέλλες των εθνικών ομάδων  Πολωνίας, Ισπανίας, Γερμανίας, Ρωσσίας, Ουκρανία, Ιταλίας, Γαλλίας, Ολλανδίας και Πορτογαλίας.

Οι καταναλωτικές ενώσεις πέρασαν από δοκιμή εννέα (9) επίσημες φανέλες του EURO και βρήκαν ότι περιέχουν χημικά σε ανησυχητικό επίπεδο. Στις 6 από τις 9 εμφανίσεις βρέθηκε μόλυβδος. Στις εμφανίσεις  της Ισπανίας και της Γερμανίας η περιεκτικότητα σε μόλυβδο ξεπερνούσε τα νόμιμα όρια που υπάρχουν για τα παιδικά προιόντα. Ο Ρονάλντο, ο Φαν Πέρσι και οι συμπαίκτες τους της Πορτογαλίας και της Ολλανδίας θα παίξουν με φανέλες που περιέχουν νικέλιο. Η εμφάνιση της οικοδέσποινας Πολωνίας θα έπρεπε να απαγορεύεται να πουλιέται στα καταστήματα επειδή περιέχει πάνω από τα επιτρεπόμενα όρια οργανοκασσιτερικές ενώσεις  που χρησιμοποιούνται για να μη  μυρίζει ο ιδρώτας. Οι ενώσεις αυτές μπορεί να είναι τοξικές για το νευρικό σύστημα. Στις φανέλες της Ισπανίας και της Ιταλίας βρέθηκε εννευοφαινόλη (nonylphelol), ουσία που μπορεί να διαταράξει το ενδοκρινικό σύστημα και έχει απαγορευτεί να υπάρχει στα λύματα μιας που έχει βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Η Monique Goyens, η γενική διευθύντρια του BEUC δήλωσε :

« Οι ποδοσφαιρόφιλοι πληρώνουν μέχρι και 90€ για την φανέλα της αγαπημένης τους ομάδας. Περιμένουν ότι τουλάχιστον αγοράζουν ένα ποιοτικό και ασφαλές προιόν. Είναι ανεξήγητη η χρήση βαρέων μετάλλων σε προιόντα μαζικής κατανάλωσης. Οι κατασκευαστές παιζουν λοιπόν βρώμικο παιχνίδι όταν χρησιμοποιούν υλικά βλαβερά και για τους ανθρώπους και για το περιβάλλον. Οι δοκιμές των μελών μας υπενθυμίζουν το θλιβερό γεγονός ότι η ευρωπαική νομοθεσία δεν μπορεί να εμποδίσει την χρήση επικίνδυνων υλικών στα καταναλωτικά προιόντα. Η επερχόμενη επανεξέταση της REACH, της κοινοτικής νομοθεσίας για τα χημικά, που θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις του κοκτέιλ χημικών και με την διαταρχή που προκαλούν στο ενδοκρινικό σύστημα, είναι μια καλή ευκαιρία για επίθεση στα επικίνδυνα χημικά.»

ekpoizo

Δεν υπάρχουν σχόλια: