Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή: Eπικίνδυνη ουσία σε συμπληρώματα διατροφής


Να μην αγοράζουν και να μην καταναλώνουν προϊόντα (συμπληρώματα διατροφής ή προϊόντα ειδικής διατροφής που προορίζονται για αθλητές) τα οποία περιέχουν την ουσία DMAA (1,3- dimethylamylamine), συνιστά ο ΕΟΦ στους καταναλωτές.

Η ανωτέρω ουσία διαπιστώθηκε ότι προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες σε σημαντικό αριθμό ατόμων διεθνώς.

Η DMAA δρα ως διεγέρτης του κεντρικού νευρικού συστήματος (stimulant), παρόμοια με τις αμφεταμίνες, και μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές και ψυχικές διαταραχές, υψηλή αρτηριακή πίεση, ναυτία, εγκεφαλική αιμορραγία, καρδιακή ανακοπή, ακόμη και θάνατο. Πρόκειται για συνθετική ουσία η οποία περιλαμβάνεται στον Κατάλογο Απαγορευμένων Ουσιών της WADA, γιατί μπορεί να μεταβάλει τεχνητά την αγωνιστική διάθεση, την ικανότητα ή την απόδοση των αθλητών.

Σύμφωνα με ενημέρωση που ελήφθη μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα (RASFF), προϊόντα για αθλητές, με την εμπορική ονομασία HemoRage και Jack3D περιέχουν την ουσία DMAA (1,3 dimethylamylamine). Τα προϊόντα αυτά παράγονται στις ΗΠΑ και διακινούνται μέσω Ολλανδίας και στην Ελληνική αγορά, τόσο σε καταστήματα, όσο και μέσω διαδικτύου.

Ο ΕΟΦ έχει προχωρήσει σε έκδοση απόφασης ανάκλησης των ανωτέρω προϊόντων από την αγορά, ζητώντας από τις εταιρείες που τα διακινούν να ενημερώσουν τους πελάτες τους και να τα αποσύρουν άμεσα από την κυκλοφορία.

Επισημαίνεται ότι, εκτός από τα παραπάνω, κυκλοφορεί διεθνώς μεγάλος αριθμός συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων για αθλητές που περιέχουν την ουσία DMAA, η οποία ενδεχομένως να αναγράφεται στη συσκευασία και με άλλες ονομασίες (π.χ. 1,3 – dimethyamylamine, methylhexanamine, dimethylpentylamine, floradrene, forthane, geraniumextract, geranamine).

Ορισμένα από αυτά είναι:

• Hemodrene
• Hemorush
• Crack
• Marrow Matters
• Spriodex
• Napalm
• Lipo-6 Black.

(Προσοχή: ο παραπάνω κατάλογος είναι ενδεικτικός και δεν περιέχει όλα τα προϊόντα με DMAA).

Η διάθεσή τους γίνεται κατά κύριο λόγο μέσω διαδικτύου, αλλά είναι πιθανό να διατίθενται και από καταστήματα. Για το λόγο αυτό, ενημερώνονται οι καταναλωτές που έχουν στην κατοχή τους προϊόν με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου 

ΠΗΓΗ! zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: