Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

Οι συνεπείς θα επιβιώσουν…


.........................................................ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Οι συνεπείς θα επιβιώσουν…

Της ΕΥΗΣ  ΚΟΥΤΣΟΛΙΟΝΤΟΥ
● Εορταστικό ωράριο από σήμερα στα καταστήματα των Ιωαννίνων και όλοι ελπίζουν ότι η τοπική αγορά αυτή την περίοδο θα ανακάμψει, έστω και προσωρινά. Η οικονομική ασφυξία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής, για την μεγαλύτερη μερίδα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, με τις συνέπειες που όλοι βέβαια γνωρίζουμε: λουκέτα, ανεργία, φτώχεια...
Παρά το γεγονός ότι δεν διανύουμε περίοδο εκπτώσεων, τα περισσότερα καταστήματα κάνουν προσφορές στους καταναλωτές, συμμεριζόμενα τη δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουμε όλοι.
Ωστόσο, δεν μπορεί κανείς να μην αναφερθεί και σε μερικούς «αμετανόητους», που ίσως ή δεν τους άγγιξε η οικονομική κρίση, ή είναι της… Σχολής, ό,τι αρπάξουμε! Κρατούν αδικαιολόγητα υψηλά τις τιμές σε διάφορα προϊόντα, λες και οι ίδιοι δεν ζουν στην Ελλάδα της κρίσης!
Βέβαια σε μια ελεύθερη οικονομία, κανείς δεν μπορεί  να τους απαγορεύσει ελεύθερα να διαμορφώνουν τις τιμές στα προϊόντα τους. Είναι οξύμωρο όμως, από την μια να παραπονούνται πως δεν υπάρχει ρευστότητα στην αγορά, ότι ο τζίρος των καταστημάτων τους έπεσε και από την άλλη να θέλουν να… μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με τους πληττόμενους από την κρίση εμπόρους, που έχουν συνειδητοποιήσει την δύσκολη περίοδο που διανύουμε και έχουν κατεβάσει σημαντικά τις τιμές τους.
Στα Γιάννινα – την «μικρή μας πόλη» του Δημ. Χατζή-  ο καταναλωτής μπορεί να κάνει εύκολα μια βόλτα στην αγορά, να δει ποιότητα και τιμές, να κρίνει και να συγκρίνει. Είναι γεγονός, ίσως το μόνο ευχάριστο, ότι η οικονομική κρίση σιγά σιγά διαμορφώνει όλο και πιο σωστή αγοραστική συνείδηση.
Ο καταναλωτής έχει γίνει πιο… καχύποπτος, ερευνά και ψάχνει περισσότερο από παλιά πριν αγοράσει κάτι. Έχει συνειδητοποιήσει ότι το ακριβό δεν είναι πάντα και το πιο καλό, όπως και ότι το φθηνό δεν είναι πάντα άχρηστο. Όσοι λοιπόν από τους καταστηματάρχες αντιμετωπίσουν τον καταναλωτή ως… ψαγμένο και ενήμερο εν δυνάμει αγοραστή και σταθούν συνεπείς απέναντί του, θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αντίθετα, όσοι εξακολουθούν να μη δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό και να μην τον αντιμετωπίζουν με ειλικρίνεια, τότε σύντομα θα είναι οι μεγάλοι χαμένοι της αγοράς. Κι αυτό γιατί η εποχή των παχέων αγελάδων πέρασε για όλους ανεπιστρεπτί!..

***
Ζούμε σε μια εποχή που όλοι, καταναλωτές και επιχειρήσεις, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και να επιβιώσουν.  Η πίτα πλέον έχει μικρύνει και σε όλους αναλογεί μικρότερο κομμάτι. Αυτή δυστυχώς είναι η σημερινή πραγματικότητα και μ’ αυτή θα πρέπει να προχωρήσουμε για αρκετά χρόνια, μέχρις ότου ανακάμψει και σταθεροποιηθεί η οικονομία μας.
Κανείς δεν μπορεί να κοροϊδεύει τους πάντες για πάντα! Η συνέπεια σε όλους τους τομείς της αγοράς και της κοινωνίας γενικότερα, αποτελεί το πιο σημαντικό στοιχείο, για να υπάρξει και καλή συνέχεια. Ας το κατανοήσουν όλοι…

http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/7/15869

Δεν υπάρχουν σχόλια: