Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ τα συμπληρώματα διατροφής

Στα ράφια των σούπερ-μάρκετ τα συμπληρώματα διατροφής
Απελευθερώνεται η διάθεση των συμπληρωμάτων διατροφής, τα οποία εκτός από τα φαρμακεία, θα πωλούνται πλέον και στα σούπερ μάρκετ, σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι αρμόδιοι υπουργοί Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης και Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση «η πώληση των συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται να γίνεται από τα φαρμακεία, καθώς και τα καταστήματα τα οποία, κατά την κείμενη νομοθεσία, επιτρέπεται να πωλούν τυποποιημένα τρόφιμα. Η πώληση εξ αποστάσεως συμπληρωμάτων διατροφής επιτρέπεται μόνο από τις παραπάνω πηγές και εφόσον πληρούνται οι ειδικοί όροι της νομοθεσίας για πωλήσεις εξ αποστάσεως».

Οι αρμόδιες επιχειρήσεις υποχρεούνται να ακολουθούν τις προδιαγραφές των παρασκευαστών ως προς τις συνθήκες αποθήκευσης και έκθεσης των προϊόντων σε ό,τι αφορά τους κανόνες υγιεινής. Ορίζεται ότι η τοποθέτηση των προϊόντων θα πρέπει να γίνεται σε ιδιαίτερο χώρο, με ευκρινή σήμανση «Συμπληρώματα διατροφής», όπως και με την προειδοποίηση υπό μορφή πινακίδας, η οποία θα πρέπει να βρίσκεται αναρτημένη σε κεντρικό και ευδιάκριτο σημείο της προθήκης. Στην Υπουργική Απόφαση αποσαφηνίζεται πως πρόκειται για εναρμόνιση της χώρας μας με σχετική κοινοτική οδηγία.

Το θέμα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φαρμακοποιών. Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) επισημαίνει ότι «δεν έχουν προσδιοριστεί από το υπουργείο Υγείας δεσμευτικές δικλίδες ασφαλείας για την προστασία της Δημόσιας Υγείας» και εκφράζει φόβους ότι «θα επιδιωχθεί η διακίνηση προϊόντων με σύνθεση που θα έχουν επιβλαβείς επιδράσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως κατά την παράλληλη λήψη φαρμάκων από ανθρώπους βρίσκονται σε φαρμακευτικές θεραπείες»

Zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: