Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

Πως αναγνωρίζουμε τα χταπόδια από τους μοσχιούς και τα καλαμάρια από τα θράψαλα



ΧΤΑΠΟΔΙ ΚΑΙ ΜΟΣΧΙΟΣ

Ανήκουν στην οικογένεια Octopodidae της κατηγορίας Οκταπόδων Κεφαλοπόδων. Είναι κοινά στις θάλασσες της Μεσογείου και έχουν βασικές ομοιότητες μεταξύ τους.



Το σώμα τους είναι κλεισμένο σε μια κουκούλα που σχηματίζεται από το μανδύα (κατσούλα). Γύρω από το στόμα έχουν οκτώ (8) πλοκάμια που είναι ενωμένα στη βάση μεταξύ τους με μεμβράνη και φέρουν κατά το μήκος της εσωτερικής τους πλευράς βεντούζες.

Ποιοτικά διαφέρουν σημαντικά. Το κρέας του Χταποδιού είναι περιζήτητο και πιο νόστιμο από το κρέας του Μοσχιού.

Για αυτό και η εμπορική αξία του Χταποδιού είναι αρκετά μεγαλύτερη.

Απαραίτητο είναι να μπορεί ο καταναλωτής να μπορεί να τα ξεχωρίζει κατά την αγορά τους.

Βασική διαφορά μεταξύ του και εύκολα αναγνωρίσιμη είναι ότι τα πλοκάμια του Χταποδιού φέρουν δύο (2) σειρές βεντούζες ενώ του Μοσχιού μια (1) σειρά.

ΚΑΛΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΘΡΑΨΑΛΟ

Δύο είδη που ανήκουν στην κατηγορία των δεκαπόδων κεφαλόποδων μαλακίων, ψαρεύονται σε μεγάλες ποσότητες στις Ελληνικές θάλασσες και έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους. Το σώμα τους είναι μακρόστενο, μαλακό και γλοιώδες. Στο πρόσθιο μέρος που βρίσκεται το κεφάλι φέρουν δέκα πλοκάμια με βεντούζες από τα οποία τα οκτώ είναι ίσα μεταξύ τους και τα δύο μεγαλύτερα. Στο πίσω μέρος του σώματος σχηματίζονται δύο τριγωνικά πτερύγια.



Παρά τις ομοιότητες τα είδη αυτά διαφέρουν στην ποιότητα και την τιμή. Το καλαμάρι έχει κρέας μαλακό και περισσότερο εύγευστο και είναι σημαντικά μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το θράψαλο.

Βασική διαφορά τους και εύκολα αναγνωρίσιμη από τον καταναλωτή είναι στα πτερύγια που φέρουν στο πίσω άκρο του σώματος.

Στο καλαμάρι τα πτερύγια καλύπτουν το μεγαλύτερο μήκος του σώματος, μέχρι και τα 2/3 αυτού, ενώ στο θράψαλο καλύπτουν λιγότερο από το μισό μήκος του σώματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: