Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία (TTIP) και Καταναλωτές



Τι είναι η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Εταιρική Σχέση (TTIP);


Είναι μια συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών. Στόχος της είναι να εξαλείψει τους εμπορικούς φραγμούς σε διάφορους τομείς της οικονομίας, έτσι ώστε να διευκολυνθεί η αγορά και η πώληση αγαθών και υπηρεσιών μεταξύ των δύο εταίρων.
Πρόκειται για κάτι θετικό;
Μια συμφωνία που έχει επιτευχθεί με σωστούς όρους σημαίνει ότι οι καταναλωτές θα επωφεληθούν από μια μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Θέλουμε οι διαπραγματεύσεις να δώσουν προτεραιότητα σε ζητήματα που αφορούν τους καταναλωτές, όπως μείωση των χρεώσεων περιαγωγής μεταξύ Ευρώπης και ΗΠΑ και μείωση του κόστους εισαγωγής προϊόντων προσωπικής χρήσης στην ΕΕ. Η Διατλαντική Εμπορική Συμφωνία δεν θα πρέπει να υπονομεύσει την προστασία των καταναλωτών.
Μήπως πρέπει να ανησυχήσω;
Στην ΕΕ πιστεύουμε ότι η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία και γι’ αυτό εφαρμόζουμε αυστηρούς κανόνες ασφαλείας κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής. Όσα τρόφιμα δεν παράγονται σύμφωνα με τους συγκεκριμένους κανόνες δεν πρέπει να καταλήγουν στο πιάτο μας.
Υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ σε σχέση με τη νομοθεσία για τα καλλυντικά: η ΕΕ απαγορεύει 1.328 επικίνδυνες χημικές ουσίες, ενώ οι ΗΠΑ μόλις 11. Η απελευθέρωση του εμπορίου των καλλυντικών δεν θα ήταν μια εφικτή λύση.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, οι καταναλωτές απολαμβάνουν μια σειρά θεμελιωδών δικαιωμάτων προστασίας των προσωπικών τους δεδομένων, κάτι που δεν ισχύει στις ΗΠΑ. Καθώς τα προσωπικά δεδομένα βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων, υπάρχει κίνδυνος να υποτιμηθεί η προστασία των προσωπικών δεδομένων των Ευρωπαίων καταναλωτών. Γι’ αυτό τον λόγο, επιθυμούμε τα προσωπικά δεδομένα να εξαιρεθούν από τις διαπραγματεύσεις.
Αν επιτραπεί στις φαρμακευτικές εταιρείες να έχουν μεγαλύτερο λόγο στις αποφάσεις που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών των φαρμάκων και των αποζημιώσεων, ενδεχομένως να οδηγηθούμε σε άνοδο των τιμών των φαρμάκων στην Ευρώπη. Παρόλο που αυτό αποτελεί αίτημα της φαρμακευτικής βιομηχανίας, σε καμία περίπτωση δεν είναι προς όφελος των Ευρωπαίων καταναλωτών.
Η διευθέτηση διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ΔΔΕΚ) είναι ένα νομικό μέσο που επιτρέπει στις ξένες εταιρείες να υποβάλουν μηνύσεις κατά των κυβερνήσεων ενώπιον ειδικών τριμελών δικαστηρίων, εφόσον θεωρούν ότι κινδυνεύουν οι επενδύσεις τους λόγω κυβερνητικών αποφάσεων, όπως πολιτικών δημόσιου συμφέροντος που αφορούν τον καπνό, την παχυσαρκία, τους κατώτατους μισθούς και τις πολιτικές για την πυρηνική ασφάλεια. Θέλουμε η ΔΔΕΚ να εξαιρεθεί από τις διαπραγματεύσεις για τη διατλαντική εμπορική συμφωνία.

Τι μπορώ να κάνω;
Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται πίσω από κλειστές πόρτες, κάτι που δημιουργεί καχυποψία στους Ευρωπαίους πολίτες. Η διαφάνεια μπορεί να βοηθήσει στον έγκαιρο εντοπισμό και αντιμετώπιση κινδύνων που αφορούν τους καταναλωτές. Ας απευθυνθούμε στους εθνικούς και Ευρωπαίους αντιπροσώπους μας ζητώντας τους να διεκδικήσουν διαφάνεια στις διαπραγματεύσεις της Διατλαντικής Εμπορικής και Επενδυτικής Εταιρικής Σχέσης.

Κατεβάστε εδώ το σχετικό φυλλάδιο με την εκστρατεία των Ενώσεων Καταναλωτών.


Λίγα λόγια για το Ιστορικό…
Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν τον Ιούλιο του 2013 και έχουν πραγματοποιηθεί 7 κύκλοι συζητήσεων με συγκεκριμένη θεματολογία. Σήμερα, 2 Φεβρουαρίου 2015 αρχίζει ο 8ος κύκλος στις Βρυξέλλες, με θέματα όπως η βιομηχανική παραγωγή, η γεωργία, οι υπηρεσίες, οι επενδύσεις, οι δημόσιες συμβάσεις, οι κανόνες που διέπουν διάφορους τομείς (αειφόρο ανάπτυξη, τελωνεία κ.α.).
Οι αντιδράσεις που δημιουργήθηκαν γι’ αυτή την Συμφωνία, οφείλονταν στο γεγονός ότι οι συζητήσεις πραγματοποιούνταν με απόλυτη μυστικότητα, από περιορισμένο αριθμό διαπραγματευτών, στους οποίους περιλαμβάνονταν εκπρόσωποι πολυεθνικών και αποκλείονταν εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Αμερικανικού Κογκρέσου! Επίσης, οφείλονταν στο γεγονός ότι για την έγκριση του τελικού κειμένου της Συμφωνίας, είχε αποφασιστεί να ακολουθηθεί η διαδικασία του "κατεπείγοντος" (fast track). Αυτό σημαίνει ότι οι εκπρόσωποι των λαών της ΕΕ-ΗΠΑ δεν έχουν δικαίωμα τροποποιήσεων, αλλά περιορίζονται απλά σε ένα ναι ή όχι κατά την συζήτηση για επικύρωση της Συμφωνίας.


Ωστόσο, παρά την μυστικότητα, ορισμένα έγγραφα με τις προτάσεις της Ε.Ε. και των ΗΠΑ διέρρεαν συστηματικά και το περιεχόμενό τους ξεσήκωσε βαθμιαία θύελλα αντιδράσεων σε όλο τον κόσμο. Κι’ αυτό, επειδή διαφαινόταν καθαρά ότι αν υιοθετούνταν τα προτεινόμενα, το επίπεδο προστασίας της υγείας- ασφάλειας του καταναλωτή, του περιβάλλοντος κλπ θα υποβαθμιζόταν σημαντικά, ιδιαίτερα για τους Ευρωπαίους που έχουν μεγαλύτερη προστασία απ’ ότι οι Αμερικανοί.
Επιστήμονες, καταναλωτικές-περιβαλλοντικές και άλλες ΜΚΟ, Ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι πολιτικών ομάδων στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Αμερικανικό Κογκρέσο, απαίτησαν και πέτυχαν μεγαλύτερη διαφάνεια. Σήμερα, πλήρη κείμενα των διαπραγματευτικών προτάσεων της ΕΕ σε κάποια θέματα δημοσιοποιούνται στο http://trade.ec.europa.eu/doclib/press/index.cfm?id=1230.
Παρά το ότι δεν υπάρχει ακόμα πλήρης διαφάνεια, η έστω και εν μέρει δημοσιοποίηση είναι μια πρόοδος που έγινε κάτω από την πίεση της κοινωνίας και απαιτείται να κάνουν το ίδιο και οι ΗΠΑ, οι οποίες, ακόμα αντιστέκονται πεισματικά.


Επιπλέον, γίνεται πλέον επίσημη ενημέρωση και ακρόαση όλων των ενδιαφερομένων σε ειδική συνάντηση.

Την Τετάρτη 4/2/2015, η Γενική Διεύθυνση Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οργανώνει 2 συναντήσεις. Στην πρώτη θα ακούσουν από κοινού με τους διαπραγματευτές των ΗΠΑ, τις απόψεις όσων το επιθυμούν ενώ στην δεύτερη, θα τους ενημερώσουν λεπτομερώς για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων και θα ανταλλάξουν απόψεις.
Η βαθμιαία απόκτηση διαφάνειας στις διαπραγματεύσεις, αποδεικνύει ότι η κοινωνία των πολιτών, συνεργαζόμενη με τους εκλεγμένους εκπροσώπους της, τους επιστήμονες σε εθνικό- ευρωπαϊκό-διεθνές επίπεδο, μπορεί να πετύχει πολλά και να συμβάλλει ουσιαστικά σε μια Διατλαντική Συμφωνία που θα έχει τα μέγιστα οφέλη για τους καταναλωτές και εν γένει τους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: