Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2011

Το σκάνδαλο διοξίνης στο Ευρωκοινοβούλιο

Ευρώπη | 18.01.2011

 

Πανευρωπαϊκό θέμα γίνεται το σκάνδαλο της διοξίνης που ξέσπασε στη Γερμανία. Είναι πλέον σαφές ότι η διοξίνη δεν βρέθηκε εκ παραδρομής στις ζωοτροφές που παρήγαγαν γερμανικές εταιρείες, αλλά συνιστούσε σύστημα.

 

Πανευρωπαϊκή διάσταση δίνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο σκάνδαλο της διοξίνης: σε χθεσινοβραδινή συζήτηση στο Στρασβούργο οι ευρωβουλευτές, μεταξύ αυτών και πολλοί Γερμανοί, ζήτησαν πιο αυστηρούς ελέγχους, μεγαλύτερες ποινές για τους δράστες, αλλά και αποζημιώσεις για αγρότες που έχασαν μερίδιο αγοράς ή ακόμα και την περιουσία τους λόγω του σκανδάλου. «Χρειάζεται αυστηρή επιτήρηση για την παρασκευή ζωοτροφών, ο αυτοέλεγχος της βιομηχανίας δεν αρκεί πλέον», ήταν το κοινό συμπέρασμα.



Ο αρμόδιος Επίτροπος Υγείας και Καταναλωτών Τζων Ντάλι επιβεβαίωσε ότι τις επόμενες μέρες ομάδα ειδικών από τις Βρυξέλλες θα επισκεφθεί τη Γερμανία για να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της κρίσης και υποσχέθηκε πιο εντατικούς ελέγχους στο μέλλον. Τη σκυτάλη παίρνουν τώρα οι υπουργοί Γεωργίας της Ε.Ε., οι οποίοι καλούνται να συζητήσουν νέα μέτρα για το σκάνδαλο της διοξίνης στην προσεχή συνάντησή τους στις 24 Ιανουαρίου.

Από ελληνικής πλευράς ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σπύρος Δανέλης επέκρινε το σημερινό αναποτελεσματικό σύστημα ελέγχων, αλλά και την έλλειψη επαρκούς πληροφόρησης για τον καταναλωτή, ενώ ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Πουπάκης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν ζητώντας πληροφορίες για ενδεχόμενες εξαγωγές κρεάτων ή ζωοτροφών με διοξίνη από τη Γερμανία προς την Ελλάδα και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
  

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Υπεύθ. σύνταξης: Βιβή Παπαναγιώτου
Πηγή :  http://www.blogger.com/post-create.g?blogID=1131157521927774817

Δεν υπάρχουν σχόλια: