Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

«Ανάσα» σε υπαλλήλους με δάνεια δίνει το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων! Έκρινε παράνομη την παρακράτηση της μισθοδοσίας τους από τράπεζες


Με απόφαση που δικαιώνει συμπολίτη μας

«Ανάσα» σε υπαλλήλους με δάνεια δίνει το Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων!

Έκρινε παράνομη την παρακράτηση της μισθοδοσίας τους από τράπεζες

• «Ανάσα» σε δεκάδες δημοσίους υπαλλήλους δίνει απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων που αφορά το νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η οποία ελήφθη μετά από προσφυγή συμπολίτη μας!
Συγκεκριμένα, το Ειρηνοδικείο με την υπ' αριθμόν 13/2013 απόφασή του έκρινε παράνομη την πρακτική που ακολουθεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο απέναντι σε Γιαννιώτες δημοσίους υπαλλήλους που έχουν λάβει δάνειο απ’ αυτό. Τι ακριβώς έκανε; Κάτι πολύ απλό! Οι υπάλληλοι με τη λήψη δανείου από το Τ.Τ. (συνήθως στεγαστικό Δημοσίων Υπαλλήλων) υπέγραφαν υποχρεωτικά και μία πάγια εντολή για παρακράτηση της δόσης του δανείου απ’ ευθείας από τη μισθοδοσία τους.
Δικαιώθηκε προσφυγή
Κατά της συγκεκριμένης λοιπόν πρακτικής προσέφυγε, με τη συνδρομή της δικηγόρου Ιωαννίνων Αικατερίνης Τσιάμη, συμπολίτης μας δημόσιος υπάλληλος με την ταχύτατη διαδικασία της «Προσωρινής Διαταγής». Έτσι, εντός λίγων ημερών εκδόθηκε από το τοπικό Ειρηνοδικείο απόφαση που απαγόρευσε στο Ταμιευτήριο να προβαίνει σε παρακράτηση ποσού της οφειλής μέσω της μισθοδοσίας του! Αξίζει να τονιστεί εδώ ότι αυτή είναι η πρώτη σχετική απόφαση που λαμβάνεται στην πόλη μας.
Στο «πνεύμα του νόμου»!
Νομικοί κύκλοι θεωρούν την πρόσφατη απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων απολύτως συνεπή με το «πνεύμα του νόμου», το οποίο απαιτεί την διατήρηση της περιουσίας του οφειλέτη μέχρι την έκδοση οριστικής απόφασης για ρύθμιση των οφειλών του προς ικανοποίηση του συνόλου των πιστωτών, αλλά και με αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί από άλλα Ειρηνοδικεία της χώρας μας (Πάτρα, Χανιά, Θεσ/νίκη).
Καταχρηστικός όρος
Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο συγκεκριμένος όρος, παρά το ότι έχει κριθεί εδώ και καιρό παράνομος και καταχρηστικός, εξακολουθεί γενικά να αποτελεί τμήμα των τραπεζικών συμβάσεων. Μάλιστα,  η Ένωση Καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ μετά από καταγγελίες δεκάδων δημοσίων υπαλλήλων, έχει υποβάλλει αίτημα προς τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, με το οποίο ζητά να επιληφθεί της τακτικής των τραπεζών για παράνομη παρακράτηση ποσού από το λογαριασμό μισθοδοσίας των δανειοληπτών.

http://www.proinoslogos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: