Παρασκευή, 12 Ιουλίου 2013

«Κούρεμα» 89% για υπερχρεωμένο καταναλωτή και στο Πρωτοδικείο Ιωαννίνων!!!Την οριστική διαγραφή του 89% των οφειλών του σε τρεις τράπεζες πέτυχε δανειολήπτης στα Γιάννινα με δικαστικές αποφάσεις που δικαίωσαν τον ίδιο και το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου που τον στήριξε.Με απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων, στο οποίο είχε ασκηθεί έφεση από πιστώτρια τράπεζα, επί της πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου που επίσης δικαίωνε τον υπερχρεωμένο καταναλωτή, θα πληρώσει μόλις 9.600 ευρώ από 92.581,756 ευρώ και αυτά σε 48 ισόποσες δόσεις των 200 ευρώ.Η απόφαση του Πρωτοδικείου είναι σημαντική, έχουν προηγηθεί πολλές από το Ειρηνοδικείο, αλλά και άλλες του Πρωτοδικείου που αφορούν επιστροφή χρημάτων από τόκους που, κακώς, καταβλήθηκαν από δανειολήπτες.Το Ινστιτούτο Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου σε χθεσινή ανακοίνωση δηλώνει «δικαιωμένο μετά την υπ΄αριθ. 186/2013 σημαντική απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ιωαννίνων, όπου επήλθε για δεύτερη φορά η δικαίωση υπερχρεωμένου καταναλωτή μέλους του».

Θα πληρώσει μόνο 9.600 ευρώ
Όπως σημειώνει, με αυτή την απόφαση το Μονομελές Πρωτοδικείο Ιωαννίνων έκρινε σε δεύτερο βαθμό την υπόθεση μέλους του – δανειολήπτη και απέρριψε τελεσίδικα την έφεση που άσκησε η Τράπεζα με την επωνυμία Ε.FG. ΕUROBANK κατά τις πρωτόδικης απόφασης του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων με την οποία είχε γίνει «κούρεμα» στο χρέος του, της τάξης των 82.981,76 ευρώ.Χρωστούσε σε τρεις τράπεζες 92.581,76 ευρώ και με την απόφαση καλείται να πληρώσει μόνο 9.600 ευρώ.Πρόκειται για υπερχρεωμένο δανειολήπτη που δικαιώθηκε με την υπ΄αριθ.12/2012 απόφαση του Ειρηνοδικείου Ιωαννίνων, παρά τις διάφορες αιτιάσεις των πιστωτριών Τραπεζών, περί απαραδέκτου αοριστίας κ.λ.π. και καθόρισε τις μηνιαίες επί μια τετραετία καταβολές του δανειολήπτη στις πιστώτριες τράπεζες στο ποσό των 200 ευρώ το μήνα. Δηλαδή για μια τετραετία καλείται ο δανειζόμενος να καταβάλλει μόνο το ποσό των 9.600.

Η πρωτόδικη απόφαση
Για την απόφαση 12/2012 του Ειρηνοδικείου από το ΙΝΚΑ Ηπείρου είχαν ανακοινωθεί και τα εξής: «Όπως αποδείχθηκε στο Δικαστήριο, ο αιτών είχε περιέλθει από το έτος 2010 σε μόνιμη και διαρκή αδυναμία πληρωμής των ληξιπροθέσμων οφειλών του, η οποία (αδυναμία ) δεν οφείλεται σε δόλο, ενώ εξάλλου η δανειακή του επιβάρυνση οφείλεται στην ανάγκη κάλυψης επιτακτικών βιοτικών του αναγκών, διότι σε προηγούμενη επιχείρηση που εργαζόταν, με πλήρη απασχόληση, αμειβόταν σε περίοδο που η επιχείρηση αυτή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα ως υπάλληλος με μερική απασχόληση και στη συνέχεια επί 8μηνο δεν του είχαν καταβληθεί τα δεδουλευμένα. Άλλη πηγή εισοδήματος πέρα από αυτό που αποκερδαίνει από την εργασία του δεν διέθετε. Όσον αφορά το ειδικότερο περιεχόμενο των Ρυθμίσεων, το Δικαστήριο έλαβε υπόψη το εισόδημα του αιτούντος, τις βασικές προσωπικές και βιοτικές του ανάγκες (ενοίκιο, διατροφή, ένδυση, υπόδηση, λογαριασμοί ΔΕΗ, κοινοχρήστων, κινητής τηλεφωνίας κ.λπ.) καθώς και την έλλειψη προοπτικής βελτίωσης στο μέλλον της οικονομικής του κατάστασης εξαιτίας των οικονομικών μέτρων που λαμβάνονται».

Μονόδρομος ο νόμος 3869/2010
«Ο δανειολήπτης νίκησε και τις τρεις Τράπεζες με την καθοδήγηση και την συνδρομή του Ινστιτούτου Προστασίας Καταναλωτών Ηπείρου», επισημαίνεται στην χθεσινή ανακοίνωση, ενώ ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ηπείρου, Χριστόδουλος Πάντος, τονίζει ότι «ο Νόμος 3869/2010 είναι μονόδρομος για τα αδύναμα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και ευχαριστεί τους δικαστές των Ιωαννίνων, αλλά και όλης της περιφέρειας Ηπείρου για την δίκαιη κρίση τους και την συμπαράσταση που δείχνουν στις δύσκολες μέρες που βιώνουν οι Έλληνες υπερχρεωμένοι καταναλωτές».

ΝΕΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: