Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Κοντό… κούρεμα σε δάνειο

Κοντό… κούρεμα σε δάνειο

Με απόφασή του, το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων δικαίωσε δανειολήπτη ο οποίος κέρδισε δικαστικά το «κούρεμα» του χρέους του, στο 10% μόλις του αρχικού ποσού.

Για την ακρίβεια, ο προσφεύγων όφειλε 92.581,76 ευρώ σε τρεις τράπεζες και μετά την απόφαση του δικαστηρίου, υποχρεούται να πληρώσει μόνο 9.600 ευρώ. Η απόφαση είναι σημαντική για δύο λόγους: γιατί είναι τελεσίδικη, μια και αποτελεί ουσιαστικά την εκδίκαση σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης, η οποία εκδικάστηκε αρχικά στο Ειρηνοδικείο. Επίσης, γιατί για πρώτη φορά στα Γιάννενα, εκδικάζεται τόσο μεγάλο «κούρεμα» χρεών υπέρ δανειολήπτη. Αντίστοιχες αποφάσεις έχουν υπάρξει και στο πρόσφατο παρελθόν, ήταν σημαντικές γιατί αφορούσαν δικαίωση δανειοληπτών για τόκους κ.λπ. επί υπογεγραμμένων συμφωνιών δανείων από τράπεζες, αλλά αυτό το μέγεθος «κουρέματος», προκύπτει για πρώτη φορά και μάλιστα με τελεσίδικη απόφαση δικαστηρίου στην πόλη. Ο δανειολήπτης, μέλος του ΙΝΚΑ Ηπείρου, δικαιώθηκε και σε δεύτερο βαθμό, καθώς η Eurobank, μια από τις τρεις τράπεζες από τις οποίες είχε πάρει δάνεια, προσέφυγε κατά της αρχικής απόφασης. Το Πρωτοδικείο Ιωαννίνων απέρριψε την προσφυγή της συγκεκριμένης τράπεζας.
Συγκεκριμένα, ο δανειολήπτης είχε κερδίσει δόσεις 200 ευρώ το μήνα για τέσσερα χρόνια. Ο πρόεδρος του ΙΝΚΑ Ηπείρου Χριστόδουλος Πάντος επισημαίνει ότι ο Νόμος 3869/2010 είναι «μονόδρομος για τα αδύναμα  υπερχρεωμένα νοικοκυριά».


Δεν υπάρχουν σχόλια: