Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2011

Έλεγχος και δέσμευση τυριών με ελλιπή σήμανση από τη Ρουμανία .

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ &  ΤΡΟΦΙΜΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
                                                                       Αθήνα, 6 Ιουλίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Έλεγχος και δέσμευση τυριών με ελλιπή σήμανση από τη Ρουμανία
 Στον εντοπισμό τυριών προέλευσης  Ρουμανίας, συνολικής ποσότητας 91 τόνων, που δεν πληρούσαν τους κανόνες ενδοκοινοτικής διακίνησης, προέβησαν κατόπιν διενέργειας  σχετικών ελέγχων οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.
Συγκεκριμένα, ο ΕΛΟΓΑΚ στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του και για την προστασία των καταναλωτών από την παραπλάνηση ως προς την προέλευση των γαλακτοκομικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνεται και η φέτα, διαπίστωσε εισαγωγή τυριών από τη Ρουμανία που βρέθηκαν με ελλιπή σήμανση ή πλήρη απουσία σήμανσης.
Μετά από ενδελεχή έλεγχο, που διενήργησαν οι υπηρεσίες του ΕΛΟΓΑΚ σε συνεργασία με το ΣΔΟΕ, στο νομό Αργολίδας, εντοπίσθηκε η εταιρία εισαγωγής που παραλαμβάνει τα παραπάνω τυριά, τα οποία βρέθηκαν σε ψυγεία στην Αττική.
Κατά τον επιτόπιο έλεγχο στα ψυγεία, οι  επόπτες ελεγκτές του ΕΛΟΓΑΚ, καταμέτρησαν συνολικά 91 τόνους τυριών προέλευσης Ρουμανίας (71,7 τόνοι σκληρά τυριά, 9 τόνοι λευκό τυρί και 10,3 τόνοι τυρί τυρογάλακτος), τα οποία βρέθηκαν να φέρουν ελλιπή σήμανση ή πλήρη απουσία σήμανσης. Για το σκοπό αυτό κλήθηκαν κτηνίατροι, του Τμήματος Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιώς & Νήσων, οι οποίοι και τα δέσμευσαν.
 Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Γιάννης Δριβελέγκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
 «Προτεραιότητα του ΥΠΑΑΤ αποτελεί η διασφάλιση της υγιεινής και της ασφάλειας των τροφίμων, με στόχο την προστασία των καταναλωτών και του εισοδήματος των Ελλήνων παραγωγών. Οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου βρίσκονται επί ποδός και εντείνουν τους ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση για την αποφυγή παράνομων ελληνοποιήσεων ελληνικών αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων».
 Ο Υφυπουργός έδωσε εντολή να ακολουθηθούν όλες οι διαδικασίες της κτηνιατρικής νομοθεσίας, καθώς και να επιβληθούν οι ανάλογες κυρώσεις.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: