Κυριακή 9 Ιανουαρίου 2011

2011 - Ευρωπαϊκό έτος εθελοντισμού.



Λογότυπο του Ευρωπαϊκού Έτους Εθελοντισμού, με 3 αλληλοστηριζόμενα μπράτσα © EU
Το 2011 επιβραβεύεται το έργο των εθελοντών, εξετάζονται τα συναφή προβλήματα και παροτρύνονται περισσότερα άτομα να γίνουν εθελοντές.
Ο εθελοντισμός είναι πράξη προσφοράς από την οποία ωφελούνται όλοι και συνενώνει με δεσμούς τις κοινωνίες. Για τους εθελοντές, είναι ένας τρόπος να προσφέρουν κάτι στην κοινωνία και να αποκτήσουν, ως ανταπόδοση, νέες δεξιότητες. Μπορεί να λάβει πάμπολλες μορφές, όπως βοήθεια σε γυμναστήριο, σχολείο, νοσοκομείο ή συμμετοχή σε φιλανθρωπικές δράσεις. Σήμερα, περίπου το 20% των Ευρωπαίων αφιερώνει μέρος του χρόνου του στον εθελοντισμό.
Το Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού DeutschEnglishfrançaisNederlands έχει ως στόχο να παροτρύνει περισσότερα άτομα να γίνουν εθελοντές:
  • διευκολύνοντας τον εθελοντισμό
  • ανταμείβοντας τους εθελοντές, π.χ. με την επίσημη αναγνώριση των δεξιοτήτων που αποκτούν κατά τη διάρκεια της εθελοντικής τους εργασίας
  • βελτιώνοντας την ποιότητα του εθελοντισμού, με την κατάρτιση των εθελοντών και την εξεύρεση των κατάλληλων δράσεων για ενδιαφερόμενους εθελοντές
  • αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση ως προς την αξία του εθελοντισμού.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους, ομάδα εθελοντών θα περιοδεύουν στην ΕΕ για να προβάλλουν το έργο τους. Κατά τη δεκαήμερη παραμονή τους σε κάθε χώρα, θα συναντούν επίσης πολιτικούς ιθύνοντες και θα συζητούν θέματα που τους αφορούν.
Εικοσιεπτά εθελοντές δημοσιογράφοι θα καλύπτουν εκ περιτροπής κάθε τμήμα της περιοδείας με σχετικό ρεπορτάζ που θα δημοσιεύεται στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, και θα μεταδίδεται από το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.
Εντός του έτους θα διοργανωθούν τέσσερις θεματικές διασκέψεις υψηλού επιπέδου για να αξιολογηθούν θέματα σχετικά με τον εθελοντισμό.
Οι δράσεις σε εθνικό επίπεδο θα συντονίζονται από την Ένωση EYV English, μία σύμπραξη 33 ευρωπαϊκών εθελοντικών δικτύων που ιδρύθηκε το 2007. Στον δικτυακό τόπο της Ένωσης, όσοι επιθυμούν να γίνουν εθελοντές μπορούν να βρούν πληροφορίες για τον εθελοντισμό, να αναλάβουν μια εθελοντική δράση για συγκεκριμένο χρόνο ή και να δουν πόσες ώρες έχουν αφιερωθεί στον εθελοντισμό από την 1η Ιανουαρίου.
Η προώθηση του εθελοντισμού απασχολεί από παλιά την ΕΕ η οποία ίδρυσε το 1996 την Eυρωπαϊκή Εθελοντική Υπηρεσία DeutschEnglishfrançais που παροτρύνει τους νέους να προσφέρουν εθελοντική εργασία στο εξωτερικό.
Το Ευρωπαϊκό Έτος συμπληρώνει τις δραστηριότητες που έχει αναλάβει ο ΟΗΕ με την ευκαιρία της δέκατης επετείου του Διεθνούς Έτους Εθελοντισμού.
 
http://ec.europa.eu/news/employment/110106_el.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια: