Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Νέος δικτυακός τόπος για να εντοπίζονται οικολογικότερα και οικονομικότερα αυτοκίνητα

IP/10/1654
Βρυξέλλες, 3 Δεκεμβρίου 2010
Νέος δικτυακός τόπος για να εντοπίζονται οικολογικότερα και οικονομικότερα αυτοκίνητα
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εγκαινιάσει αύριο έναν εύχρηστο δικτυακό τόπο για να βοηθήσει τις δημόσιες αρχές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται για το περιβάλλον να διαλέγει τα καθαρότερα και λιγότερο ενεργοβόρα οχήματα στην αγορά. Η πύλη «Clean Vehicle Portal» - που είναι διαθέσιμη στη διεύθυνση http://www.cleanvehicle.eu – θα βοηθήσει πολύ, επειδή με μια νέα οδηγία για την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων1 απαιτείται, από τον Δεκέμβριο και μετά, στις πάσης φύσεως αγορές οχημάτων για δημόσιες μεταφορές να συνεκτιμώνται η κατανάλωση ενέργειας, οι εκπομπές CO2 και ρύπων. Η πύλη δίνει πληροφορίες σχετικά με τη νομοθεσία για καθαρά και ενεργειακώς αποδοτικά οχήματα σε ενωσιακό επίπεδο και σε όλα τα κράτη μέλη, πρόσβαση σε τεχνικά δεδομένα στη μεγαλύτερη βάση δεδομένων για οχήματα στην Ευρώπη, και διευκολύνει τις από κοινού προμήθειες.
Ο αρμόδιος για τις μεταφορές αντιπρόεδρος Siim Kallas δήλωσε τα εξής: «Η παρούσα οδηγία και ο αντίστοιχος δικτυακός τόπος θα δώσουν ώθηση σε καθαρές και ενεργειακώς αποδοτικές τεχνολογίες προβάλλοντας το πραγματικό κόστος της χρήσης οχημάτων. Θα πρέπει να εξετάζεται όχι μόνο το αρχικό κόστος αγοράς, αλλά επίσης η κατανάλωση ενέργειας και οι εκπομπές ρύπων σε όλη τη διάρκεια ζωής του οχήματος. Στον άξονα της πολιτικής μας για την τιμολόγηση του πάσης φύσεως κόστους, θα είναι λογικό να προτιμάται η οικολογικότερη επιλογή. Ο δικτυακός τόπος θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό τον εντοπισμό αυτών των οικολογικότερων και οικονομικότερων οχημάτων.»
Η οδηγία επιβάλλει στον δημόσιο τομέα την υποχρέωση να χρησιμοποιεί την αγοραστική του δύναμη για την προώθηση καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων. Αντιπροσωπεύει κατά συνέπεια σημαντικό βήμα για την επίτευξη των ενωσιακών επιδιώξεων του 2020 σχετικά με την ενεργειακή απόδοση, τις εκπομπές CO2 και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στόχος είναι να τονώσει την αγορά των καθαρών και ενεργειακώς αποδοτικών οχημάτων, και να παρακινήσει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις από τον κλάδο. Οι αυξημένες πωλήσεις θα συντείνουν στη μείωση του κόστους μέσω οικονομιών κλίμακας και θα αποφέρουν σταδιακή βελτίωση των ενεργειακών και περιβαλλοντικών επιδόσεων ολόκληρου του διαθέσιμου στόλου οχημάτων.
Το κόστος της ενεργειακής κατανάλωσης και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των οχημάτων είναι μείζονος σημασίας για επαγγελματίες και ιδιώτες χρήστες. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, η νέα πύλη «Clean Vehicle Portal» καλύπτει τα πάντα, από επιβατικά αυτοκίνητα, ελαφρά και βαρέα φορτηγά, έως λεωφορεία. Δίνει πληροφορίες για τις διάφορες τεχνολογίες και για την ενεργειακή κατανάλωση και τις εκπομπές των οχημάτων που διατίθενται στις ευρωπαϊκές αγορές. Δίνει γενική εικόνα των υφισταμένων κανόνων για τις προμήθειες και των καθεστώτων παροχής κινήτρων για καθαρά και ενεργειακώς αποδοτικά οχήματα στα διάφορα κράτη μέλη, προσφέρει δε στήριξη στις από κοινού δημόσιες προμήθειες.
Την ανάπτυξη της πύλης «Clean Vehicle Portal» διαχειρίστηκε ο Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI).
Περισσότερες πληροφορίες:
Οδηγία:
Πύλη για τα καθαρά οχήματα - Clean Vehicle Portal:
Εκτελεστικός Οργανισμός για την Ανταγωνιστικότητα και την Καινοτομία (EACI):
Βλέπε επίσης MEMO/10/645
1 :
Οδηγία 2009/33/ΕΚ της 23ης Απριλίου 2009, ΕΕ L120 της15.5.2009, σ.5-12.
Πηγη : http://europa.eu/rapid/pressReleasesAction.do?reference=IP/10/1654&format=HTML&aged=1&language=EL&guiLanguage=en

Δεν υπάρχουν σχόλια: